” MONSTER CYST PEMBUNUH NO 1 IMPIAN WANITA NAK DPT ANAK !! “

APA TU CYST ?

Cyst ovari adalah seakan kantung kecil berisi cairan yang berkembang dalam ovari wanita. Kebanyakan cyst tidak merbahaya. Namun, Jika dibiarkan ianya dapat menimbulkan masalah, bermula dari rasa sakit ketika haid, cyst mula pecah, pendarahan, hingga penyakit serius, seperti terlilitnya batang ovari, gangguan kehamilan, kemandulan hingga menyebabkan terjadi kanser endometrium.

PERBEZAAN CYST DENGAN MIOMA

Cyst berbeza dengan mioma. Cyst berbentuk cairan, sedangkan mioma berbentuk ketulan keras (tumor). Cyst biasanya tumbuh dalam ovari wanita, manakala mioma pula pada dinding rahim wanita. Pada keadaan ini, seorang wanita mampu mengalami samada cyst dan juga Mioma dalam masa yang sama serentak.

JENIS-JENIS CYST OVARI

Cyst Corpus Luteum:
Jenis ini, adalah yang paling umum terjadi kepada kebanyakan wanita, biasanya tidak ada tanda dan berukuran 2-6 cm diameter.

Cyst hemorrhagic:
Timbulnya pendarahan dalam cyst. Tandanya adalah terasa senak dan perit di bahagian perut.

Cyst dermoid:
Jenis ini biasanya menyerang wanita berusia lebih muda dan dapat tumbuh besar (15 cm) dan berisi tidak hanya cairan, tapi juga lemak, jaringan tulang ataupun tulang rawan. Jenis ini dapat meradang dan menyebabkan posisi tube fallopio membelit.

Cyst Endometrium:
Disebut juga endometriosis. Jenis ini terjadi ketika jaringan lapisan rahim (endometrial) hadir dalam ovarium wanita. Biasanya berisi darah berwarna coklat, dan ukurannya berkisar antara 2 cm hingga 20 cm. ianya boleh menyerang wanita yang berusia sekitar 16-27, menimbulkan rasa sakit yang luar biasa ketika haid, dan mengganggu kesuburan.

Cyst denoma:
Cyst ini terjadi bila tumor terbentuk dari jaringan ovari. Tumor jenis ini biasanya berisi cairan dan berukuran sangat besar, bahkan sehingga 30cm atau lebih diameter.

Polycystic-appearing ovary:
Cyst kecil terbentuk disekeliling luar ovarium. terjadi pada wanita normal, mahupun pada wanita yang mengalami gangguan hormon endokrin.

Sindrom Polisistik Ovari (Polycystic Ovarian Syndrom – PCOS):

PCOS adalah dimana terdapat banyak Cyst dalam ovari. Hal ini terjadi kerana ovari mengeluarkan hormone androgen secara berlebihan, dan juga boleh berlaku disebabkan kerana factor genetic (keturunan).

PCOS memiliki tanda seperti bulu lebat tumbuh, wajah berjerawat, ataupun gangguan kitaran haid. Komplikasinya akan meningkat risiko penyakit jantung, kolestrol, Diabetes Mellitus tahap 2 mahupun tekanan darah tinggi sebagai akibat gangguan pada insulin. Selain itu juga dapat meningkatkan risiko kanser endometrium bila jarak antara tempoh datangnya haid sekitar/lebih 60 hari.

Penyakit PCOS ini, juga seringkali dikaitkan dengan kemandulan, meningkatnya risiko keguguran & komplikasi kehamilan, dan pendarahan di luar kitaran haid.

PENYEBAB CYST OVARI
Beberapa faktor risiko Cyst ovari terhadap wanita yang..

? Sejarah Cyst ovari terdahulu
? Kitaran haid tidak teratur
? perut buncit
? Haid diusia awal (11 tahun atau lebih muda)
? Susah untuk hamil
? pesakit hipotiroid
? penderita kanser payudara yang pernah menjalani kemoterapi (tamoxifen)

GEJALA DAN DIAGNOSIS CYST OVARI
Cyst ovari biasanya tidak menunjukkan tanda dan tidak mudah untuk dikesan melalui USG ketika pemeriksaan rutin kandungan. Namun, beberapa individu dapat mengalami gejala ini :

 Terasa senak di bahagian perut bawah atau sakit panggul yang timbul tenggelam dan tiba-tiba menusuk
 Kitaran haid tidak teratur
 perut bawah sering terasa penuh atau tertekan
 Pedih/sakit yang luar biasa ketika haid, bahkan terasa hingga ke pinggang belakang
 Pedih pinggul setelah latihan olahraga atau senggama
 Mual dan muntah
 Rasa pedih dan keluarnya darah dari vagina

Jadi.. ambil tahu keadaan kesihatan dan kesuburan korang. Jgn biarkan sampai melarat baru nak minta dirawat. Silap2 hari bulan impian memusnahkan niat ape pun tak dapat.

So.. ikhtiarkan sebaiknya. Insya-Allah segalanya dipermudahkan..

#listra #solusikesuburan

Sumber : ListraHQ

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
× Chat With Sheila
Selamat Datang ke Listra Penang . Trusted Seller . Pembelian Secara Automatik Online.
Hello. Add your message here.
Hello. Add your message here.